Sfaturi Utile pentru Joc Responsabil

Deși piața jocurilor de noroc online din România nu are o istorie foarte îndelungată, reglementările referitoare la protecția jucătorilor sunt foarte stricte și clar definite.

Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc stabilește niște reguli clare pentru cazinourile online care primesc licența atunci când vorbim de siguranța jucătorilor.

Ce este Jocul Responsabil?

Multe dintre acțiunile întreprinse de cazinourile online pentru a proteja jucătorii se încadrează într-un concept cunoscut sub numele de Joc responsabil.

Acest concept se referă la un set de măsuri și politici menite să facă din jocurile de noroc online o experiență sigură care protejează jucătorii de orice consecințe negative care ar putea apărea odată ce cineva joacă online cu bani reali.

În acest articol, vom sublinia principalele aspecte ale jocului responsabil și modul în care acestea sunt integrate în fiecare cazinou online de din România.

Ce este Jocul Responsabil?

Așa cum spuneam și mai devreme, jocul responsabil este un concept care reunește într-un singur termen mai multe politici și condiții relevante pentru numeroși actori din industria jocurilor de noroc.

Scopul său este de a oferi o experiență sigură pentru utilizator, asigurându-se în același timp că cele mai înalte standarde sunt puse în practică pentru protecția jucătorilor vulnerabili care ar putea fi susceptibili dependenței sau altor efecte negative.

joc respnsabil get's bet

Cadrul de joc responsabil încurajează jucătorii să trateze jocurile de noroc ca pe o activitate de agrement/divertisement și nu ca pe o modalitate de a obține un venit.

În timp ce majoritatea oamenilor joacă pentru distracție și cheltuiesc doar ceea ce își permit, alții încep să joace mai mult și să cheltuiască mai mult cu speranța că vor recupera ce au pierdut.

Acest lucru poate să ajungă până în punctul în care jocurile de noroc încetează să fie distractive și devin o dependență.

Acest tip de dependență le influențează negativ viața personală și îi afectează chiar și pe cei din jur.

ONJN impune operatorilor de cazinouri online și furnizorilor de jocuri să implementeze principiile jocului de noroc responsabil în serviciile, produsele și marketingul lor.

Putem identifica șapte aspecte distincte care formeaza conceputl de joc responsabil atunci când vorbim de iGaming:

  1. Blocarea accesului minorilor la jocurile de noroc
  2. Protecția jucătorilor vulenarbil
  3. Protecția în ceea ce privește metodele de plată
  4. Monitorizarea timpului petrecut la jocurile de noroc
  5. Protecția datelor personale
  6. Promovare responsabilă și etică
  7. Prevenirea activităților ilegale

Fiecare platformă cu sloturi online, jocuri de masă și alte activități de cazino, trebuie să ofere o pagină de jocuri de noroc responsabil ca punct de referință pentru toți jucătorii.

Conținutul și informațiile fiecărei pagini variază de la o platformă la alta, dar în cele mai multe cazuri, fiecare împărtășește același tip de informații: sfaturi, unelte, un test de autoevaluare, informații despre protecția minorilor, informații despre instrumentele de jocuri de noroc și modul în care jocul responsabil este implementat în cadrul cazinoului.

joc responsabil superbet online

Există Posibilitatea să Dezvolți Dependență de Jocurile de Noroc?

Dacă ai chiar și cea mai mică bănuială că ai putea avea o problemă cu jocurile de noroc, iată câteva întrebări pe care trebuie să le parcurgi.

Răspunde foarte sincer la fiecare și dacă ai spus „da” la câteva dintre ele, nu ar fi rău să contactezi una dintre organizațiile de la finalul acestui articol.

Cum Ajuți pe Cineva Dependent de Jocuri de Noroc?

Plecând de la întrebările de mai sus, îți voi explica după ce semne să te uiți atunci când faci această analiză pentru o altă persoană.

Este foarte important să fim preventivi în aceste situații deoarece cei care suferă de dependență nu pot recunoaște singuri această problemă.

Deci, dacă ești îngrijorat că un membru al familiei sau un prieten ar putea avea o problemă cu jocurile de noroc, uită-te după primele semne vizibile.

De obicei, primele semne sunt legate de situația financiară, starea de spirit și comportamentul unei persoane și modul în care își petrec timpul.

Există multe lucruri la care trebuie să fii atent și mai jos vom arunca o privire mai atentă la care ar putea fi aceste primele semne:

Semne din punct de vedere financiar:

Semne din punct de vedere al comportamentului:

Semne din punct de vedere al timpului:

Deși toate acestea sunt semne revelatoare ale problemelor legate de jocurile de noroc, în majoritatea cazurilor este dificil să recunoști o problemă, deoarece comportamentul de mai sus poate fi ascuns.

Jucătorul poate să mintă, să-și ascundă sentimentele și gândurile și poate chiar să manifeste furie atunci când este întrebat despre comportamentul său.

Pentru rude și prieteni, ar putea fi dificil de acceptat că cineva pe care îl iubești are o dependență de jocuri de noroc.

Recunoașterea problemei poate instiga sentimente de vinovăție și vina pentru că nu ai putut să vezi problema mai devreme.

Ar putea exista și sentimente de furie, rănire și trădare. Este normal să simți toate aceste emoții și ar putea fi dificil să le faci față, încercând în același timp să-l înțelegi pe cel care trece prin dependență.

Înțelegerea jucătorului și prin ce ar putea trece poate ajuta la stabilirea unei conexiuni.

Simțindu-se înțeles, jucătorul cu probleme s-ar putea deschide referitor la sentimentele sale și despre ceea ce s-a întâmplat. Împreună puteți decide cu privire la următorul pas și îl poți ajuta să caute ajutor.

Vârsta Legală pentru Jocurile de Noroc și Protecția Minorilor

În primul rând, jocul responsabil are ca scop protejarea jucătorilor vulnerabili de un comportament iresponsabil legat de jocurile de noroc.

Acest lucru este realizat, în primul rând, prin a preveni accesul în cazinouri celor care nu ai 18 ani împliniți.

Operatorii trebuie să verifice acest lucru prin a solicita jucătorilor să introducă data nașterii atunci când se înregistrează și verificarea acestor date cu buletinul sau pașaportul, după crearea contului.

jocurile de noroc sunt interzise persoanelor sub 18 ani in Romania

Responsabilitatea, însă, nu revine exclusiv operatorilor sau furnizorilor de software, și jucătorii au o pondere egală în ea dacă în gospodărie locuiesc minori. Mai exact, există câteva sfaturi pe care le pot urma pentru a se asigura că minorii nu intră în contact cu niciun material legat de jocurile de noroc:

Software-ul de blocare a site-urilor web este una dintre cele mai eficiente modalități de ați proteja copiii, mai ales dacă aceștia folosesc dispozitive electronice proprii.

Aceste instrumente inteligente blochează accesul la site-urile de jocuri de noroc și asigură-te că nu apar reclame legate de jocurile de noroc când copiii tăi sunt online.

Există diverse instrumente pe care le poți folosi, cum ar fi ESET Parental Control, Family Link Google, sau Net Nanny.

Unelte de Joc Responsabil

Pentru o experiență responsabilă cu jocurile de noroc, operatorii de cazinouri online au introdus câteva instrumente de limitare și prin care jucătorii sunt ajutați să-și reglementeze jocurile de noroc online.

Acestea sunt menite să stabilească limite și să țină evidența pariurilor. Mai jos vom arunca o privire la ce sunt aceste instrumente și cum funcționează.

Limite de Depunere

Instrumentul pentru limitarea depunerii este o setare inteligentă care îți permite să limitezi suma de bani pe care o poți depune în contul te cazino.

Limita poate fi aplicată zilnic, săptămânal sau lunar, cu scopul de a nu-ți permite să depui mai multe fonduri dacă atingi limita indicată pentru perioada de timp setată.

Acest instrument special te poate ajuta să eviți anumite capcane legate de jocurile de noroc, mai ales dacă simți că se duc prea mulți bani în direcția asta.

Limită de Pierdere

Spre deosebire de limita de depozit, instrumentul de limitare a pierderilor limitează cât de mult poți pierde zilnic, săptămânal sau lunar.

Scopul acestui instrument este să te împiedice să mai pariezi odată ce limita a fost atinsă, împiedicându-te astfel să mai pierzi bani cu gândul că vei recupera suma pierdută.

Poate fi foarte util dacă simți că începi să pierzi mai mult decât îți poți permite.

Limită de Sesiune

Butonul de limită de sesiune îți permite să decizi în prealabil cât trebuie să dureze fiecare sesiune.

Odată expirat timpul, vei fi deconectat automat de pe cont și nu te vei putea conecta din nou până când nu trece un anumit interval de timp.

Aceasta este o modalitate excelentă de a te limita la timpul pe care îl ai la îndemână, în loc să vă te lași dus de val și, eventual, să neglijezi alte angajamente importante.

Limită de Pariere

Acest instrument îți permite să controlezi câți bani să mizezi zilnic, săptămânal sau lunar.

Odată ce limita pe care ai stabilit-o este atinsă, funcția nu-ți mai permite să plasezi pariuri până când nu trece o anumită perioadă de timp și limita este resetată.

Este ideal pentru acei jucători care au probleme cu a se opri atunci când sete cazul să o facă.

Cel mai important lucru este că toate aceste limite nu pot fi ridicate sau mărite pe loc, în urma unei cereila suport.

Istoricul Tranzacțiilor

Această funcție îți oferă un rezumat al tuturor activităților din cont pe o anumită perioadă selectată.

Informațiile sunt destul de detaliate și includ detalii despre retrageri, depuneri, pariuri, rezultate și pariuri în așteptare. Scopul istoricului tranzacțiilor este de a ajuta jucătorii să țină cont de activitatea lor de jocuri de noroc și să nu se lase duși de val sau să aibă impresia că le merge mai bine decât în realitate.

Autoexcluderea

Jucătorii care cred că jocurile de noroc ar putea scăpa de sub control sunt întotdeauna încurajați să ia o pauză.

Instrumentul de auto-excludere îți permite să-ți închizi contul fie pentru o perioadă temporară de timp, fie definitiv.

joc responsabil Romania

În perioada în care autoexcluderea este activă, jucătorii nu se pot conecta la contul lor, nu pot depune și nu pot face pariuri de orice fel.

Autoevaluarea

Autoevaluarea constă într-un set de întrebări pe care jucătorii trebuie să le parcurgă pentru a obține o imagine a profilului de risc.

Odată ce autoevaluarea este finalizată, fiecare jucător va primi un rezumat care evidențiază partea din viața sa care este afectată negativ de jocurile de noroc.

Acest proces include și sfaturi despre ce pași ar trebui urmați pentru o experiență mai sigură.

Verificarea Realității

După cum sugerează și numele, Verificarea Realității este mai degrabă o notificare decât un instrument.

Apare din când în când pe parcursul joculi și oferă informații despre modificările soldului și durata sesiunilor de joc.

Este menit să ofere o verificare a realității din când în când pentru a ajuta jucătorii să se ajusteze dacă au nevoie.

Organizații care te Pot Ajuta cu Dependența de Jocuri de Noroc

Jocul de noroc responsabil este considerat de cea mai mare importanță și de aceea există o mulțime de organizații care promovează acest stil de joc și care oferă servicii conexe.

Mai jos am întocmit o listă a principalelor organizații din România și străinătate împreună datele de contact ale acestora.

Fiecare site web găzduiește o mulțime de informații despre dependența de jocuri de noroc și serviciile pe care le oferă jucătorilor și familiilor acestora.

Unele dintre aceste servicii implică sesiuni de consiliere, consiliere privind datoriile cauzate de dependența de jocuri, forumuri, grupuri de autoajutorare și informații pentru membrii familiei.

Aceste organizații sunt formate din profesioniști care sunt dedicați să ajute jucătorii cu probleme să depășească aceste dificultăți.

Jocresponsabil.ro

Acest portal dedicat problemelor pentru jocurile de noroc oferă o mulțime de servicii celor aflați în pericol sau persoanelor care cred că au o rudă sau cunoștință dependentă.

Joc Responsabil site oficial

Jocresponsabil.ro are o secțiune de autoajutorare, sesiuni de consiliere online, helpline gratuit, mai multe teste și suport 24/7 pentru cei cu probleme legate de jocuri.

Este susținut de Rombet, Romslot și marea majoritatea a operatorilor de jocuri de noroc din România.

gamblingAID

Un alt proiect dedicat celor care se confruntă cu probleme egate de jocurile de noroc care este valabil internațional, gamblingAID este o organizație non-profit care pune în legătură jucătorii cu probleme și psihologi sau centre de ajutor.

Organizații Internaționale de Ajutor

Alte informații care îți pot fi de ajutor:

Întrebări Frecvente

Jocul responsabil implică un set de măsuri, reguli și standarde menite să împiedice jucătorii să dezvolte o dependență de jocuri de noroc și să împiedice minorii să joace de noroc. Aceste măsuri sunt puse în aplicare de fiecare cazinou online licențiat și aplicate de Comisia pentru jocuri de noroc.
Un cazinou îți poate solicita să dovedești sursa veniturilor pentru a verifica dacă îți permiți să pariezi sumele respective. În cazul în care cazinoul suspectează că ai putea dezvolta o dependență de jocuri de noroc, te poate pune în legătură cu un reprezentant al organizațiilor pentru ajutor sau poate chiar închide contul până când demonstrezi că sumele respective nu îți afectează viața.
Jocresponsabil.ro este un serviciu online pentru jucătorii din România care este menit să ajute în prevenirea și tratara dependenței de jocuri de noroc în toate cazinourile licențiate din țară. Te pune în legătură cu specialiști care te ajută să iei cele mai bune decizii legate de jocurile de noroc.
Conform indicațiilor ONJN, fiecare cazino licențiat trebuie să ofere un meniu în contul de jucător unde sunt disponibile aceste unelte. În cel mai rău caz, trebuie să contactezi departamentul de suport clienți pentru a aplica limite de depunenre sau autoexcludere.

Cazinoul va fi șters

Ești sigur?